dinsdag 26 november 2013

Soorten autobanden

Het is je ongetwijfeld wel opgevallen: op een autoband staat vaak de letter R(radiaal) of D (diagonaal). Vroeger gebruikten we veelal D-banden maar tegenwoordig wordt er bijna enkel R-banden gebruikt. De radiaal banden hebben veel meer voordelen dan de D-banden. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van de twee soorten autobanden.

De D-band
Een D-band wordt gevuld met lucht. Net zoals auto’s, gebruiken ook vliegtuigen en motoren deze soort. De verbeterde versie van de Diagonaal banden zijn de radiaalband en de diagonaalgordelband. Diagonaal verteld hoe het karkas is opgebouwd.  Op het karkas wordt het rubber geproduceerd. De opbouw bestaat voor een groot deel uit vezels (nylon, polyester) die door elkaar heen kruisen. Omdat autobanden veel weerstand moeten bieden tegen kracht, is het bij deze soort noodzakelijk om een verstevigingsgordel te plaatsen in de auto. Hierdoor kan men deze banden op grotere en snellere voertuigen gebruiken. Enige tijd terug werd het verplicht om de bouw van autobanden te versterken, wat leidde tot de R-band. De eerste ontwerper van de radiaal band is Michelin, zij zijn tevens de eerste die ze op de markt hebben gebracht.

De R-band
Een radiaal band (ook wel staalgordelband genoemd) is een luchtband, bestemd voor alle voertuigen dankzij de constructie. De R-band heeft een andere karkas opbouw.

Geen opmerkingen: