woensdag 13 november 2013

CFCL levert 45 BlueGEN® brandstofcel systemen grootste Europese Virtual Power Plant voor duurzaam Ameland

Brandstofcel producent Ceramic Fuel Cells Ltd (CFCL) maakt bekend dat deze maand zal worden begonnen met de installatie van 45 BlueGEN® brandstofcel systemen op Ameland. Het wordt het grootste project in Europa voor brandstofcellen in een Virtual Power Plant (VPP). De BlueGEN® VPP is tweemaal zo efficiënt als conventionele opwekking van elektriciteit en bespaart daarmee 175 ton CO2 per jaar.

Ameland heeft zich ten doel gesteld in 2020 CO2 neutraal te zijn. Om dat te bereiken ontwikkelt het Waddeneiland projecten op het gebied van duurzame energie. Het grootste is een zonnepanelenpark van tien hectare op het vliegveld van Ballum. Dat gaat per jaar bijna 6 GWh aan elektriciteit opwekken, goed voor circa 20 procent van de energiebehoefte van het eiland.

Het VPP project heeft een budget van 1,8 miljoen euro. Naast het Waddenfonds, dat de belangrijkste financiële bijdrage levert, wordt in het project samengewerkt door de gemeente Ameland, Republiq Power, GasTerra, Liander, Eneco EIB, CFCL, Duurzaam Ameland, en lokale bedrijven. .

Een van de belangrijkste doelstellingen van het VPP project is het meten van de invloed van brandstofceltechnologie op de energietoevoer op het eiland. Daarnaast moet het project aantonen dat het mogelijk is om met een lokale slimme VPP voor energieopwekking pieken en dalen in de opwekking van energie met de zonnepanelen te balanceren. Om de volledige onbalans in de energieopwekking door het zonnepark op te vangen zouden naar verwachting nog meer BlueGens nodig zijn.

“CFCL heeft veel ervaring in het bouwen van virtuele energiecentrales in samenwerking met partners in geheel Europa. De omvang van dit project geeft onmiskenbaar aan dat we een nieuwe fase ingaan van commerciële toepassing van virtuele energiecentrales”, aldus Frank Obernitz, directeur CFCL Europa. “Elektriciteit opgewekt met brandstofcellen is constant beschikbaar en de productie kan worden aangepast aan de wisselende behoefte van het netwerk. Als onderdeel van een VPP levert de BlueGEN® een belangrijke bijdrage aan de transitie naar efficiënter en schoner opgewekte energie”.

Andere voorname doelstellingen van het project op Ameland zijn het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners, het vergroten van bewustwording voor duurzame energie en het creëren van lokale werkgelegenheid.

In de eerste fase van het project, dat onder leiding staat van Republiq Power, worden bijeenkomsten opgezet waarin bewoners en bedrijven op Ameland worden geïnformeerd over de mogelijkheid een BlueGEN® systeem te laten installeren in hun huis of bedrijfsgebouw. Het project zal vijf jaar lopen, waarna gebruikers de installatie tegen een bepaalde vergoeding kunnen overnemen.

Geen opmerkingen: