zaterdag 21 december 2013

RIVM slaat plank mis met factsheet over e-sigaretten

Het RIVM heeft met zijn factsheet over e-sigaretten onnodig onrust gezaaid. Dit is de stelling van Acvoda, het Actiecomité voor Dampers. In een eigen factsheet gaat de organisatie in op de stellingen van het RIVM en vult deze aan met eigen research. Het beeld dat hieruit ontstaat is veel genuanceerder dan de pers rondom het RIVM-document heeft doen vermoeden.

Kern van het betoog van Acvoda is dat elektronisch roken (zelf spreken ze liever over ‘dampen’) in talrijke onderzoeken bestempeld wordt als ‘100x minder schadelijk’ dan roken. De Franse anti-roken organisatie OFT gaat nog verder en spreekt zelfs over ‘oneindig veel minder schadelijk’. Volgens Acvoda moet elektrisch roken in dat perspectief bekeken en beoordeeld worden. Woordvoerder Marcel Göertz van Acvoda: ‘Elk jaar sterven er in Nederland alleen al 20.000 mensen als direct gevolg van roken. Overstappen naar elektrisch roken kan dat getal drastisch naar beneden brengen.’

Acvoda is ervan overtuigd dat indien het beleid bepaald gaat worden door het verontrustende beeld dat het rapport van het RIVM heeft opgeroepen, een unieke kans gemist wordt. Woordvoerder Göertz: ‘De voordelen voor de volksgezondheid die behaald kunnen worden met het vervangen van de tabakssigaret door een vrij verkrijgbare en betaalbare e-sigaret, zullen vele malen groter zijn dan het effect van eerdere regulering door de overheid, zoals het geven van voorlichting over de schadelijkheid van tabak en het opvoeren van de accijns op tabaksproducten. Van de pogingen tot stoppen faalt volgens Stivoro 90% tot 96%’.

Europese regelgeving

In Brussel wordt er momenteel gewerkt aan de nieuwe tabaksrichtlijn, waarover begin volgend jaar in het Europees Parlement gestemd gaat worden. De e-sigaret wordt in de voorgestelde richtlijn streng gereguleerd, terwijl de gewone sigaret nagenoeg ongehinderd verkocht en geproduceerd kan worden. Acvoda noemt dit onbegrijpelijk en ronduit kwalijk: ‘Deze regulering gaat ervoor zorgen dat aanzienlijk minder rokers overstappen op het minder schadelijke alternatief. De grootste concurrent voor de tabaksindustrie wordt met één pennenstreep uitgeschakeld. Wij zijn voorstander van regelgeving en nader onderzoek, maar laat deze dan gebaseerd zijn op feiten en relatief risico. Niet op angst of gebrekkige informatie, laat staan op gelobby en geldelijke belangen‘..’

Er zijn circa een half miljoen dampers in Nederland. In Europa zijn dat er circa tien miljoen, en deze aantallen groeien wereldwijd elke dag.

Geen opmerkingen: